“”Normaalne söömine””, “”Normaalne joomine””, “”10 tehismagustajat””, “”Tasakaalustaja””
Mihkel Zilmer, Rando Porosk, Ursel Soomets, Anne Lill, Urmas Kokassaar
Avita, 2016, 2019-20, 2022

Raamatud on läbi müüdud.

Saadavusest teavitamine

400 lehekülge, pehmekaanelised

”Normaalne söömine”, Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar, Anne Lill
Söömine on inimese elu alus. Puudujäägid ja liialdused selles põhjustavad varem või hiljem häireid. Nõrgenevad keha passiivsed ja aktiivsed kaitsesüsteemid, häirub rakkude jagunemine, pidurdub haavade paranemine, aeglustub ainevahetus, väheneb lihaste jõudlus, tasapisi langeb ka vaimne võimekus. Põhiteadmisi söömisest vajavad kõik ja neid Normaalne söömine ka selgitab. Seda on vaja, et nüüdisaja söömisalases ”info”-uputuses (enamasti kehtetu ja populistlik, tugevalt kallutatud kellegi/millegi ärihuvidest jms) oleks võimalik elada normaalselt (loe: õnnelikult).
Üha kasvav infohulk internetis, paberil ja mis tahes keeles pole suurendanud inimeste haritust nii elutähtsas asjas nagu söömine. Hoopis vastupidi. Info asendumine üha enam infolaadsega on andnud tulemuseks selle, et üha enam ähmastuvad põhitõed, õige asendub väljamõeldistega ja ajuloputus toimub agressiivsete müügisõnumitega. Nii süvenebki inimeste pidev tõmblemine ühest äärmusest teise. Puudujäägid ja liialdused söömises põhjustavad varem või hiljem tervisehäireid. Kuidas käituda, mida teha? Lahendus on lihtne! Tuleks omandada kõikidele inimestele hädavajalikud normaalse söömise elulised põhitõed. See raamat aitab seda teha! Raamatu autoritele on tähtis põhimõte, et kõigil inimestel on õigus saada selget, neutraalset ja süsteemset söömisalast informatsiooni kõige täpsemal ja uuemal teaduspõhisel tasemel.
Kui oled omandanud normaalse söömise põhitõed, siis märkad, et sinu bioloogilist elu ei suuda enam risustada pidevalt pealesurutav enamasti populistlik, tugevalt kellegi/millegi ärihuvidest kallutatud jms pseudoinfo ega mitmesugused pidevast tõmblemisest tingitud kompleksid. Normaalne söömine on ainus, mis loob biovundamendi eduks kõigis eluvaldkondades.
”Normaalne söömine” sobib kõigile, kes soovivad ennast harida, ja ka nendele, kes tegelevad koolisüsteemis teiste harimisega.

”Normaalne joomine”, Mihkel Zilmer, Anne Lill
Kuidas olla õnnelik? Lugupeetud, vaimselt ja kehaliselt terve ja tubli? See pole raske: saa normaalseks sööjaks ja normaalseks joojaks! Kuidas selleks saada? See pole keeruline, selles aitab sind see raamat.
Jookidest on kirjutatud huvitavaid, aga ebanormaalselt pakse raamatuid. Ebanormaalselt paks ei kõla hästi! Just, sest nois raamatutes käsitletakse pikalt-pikalt joogi ajalugu, kirjeldatakse jooginõusid, tegeldakse jookide hingeelu müstifitseerimisega jne, jne. Huvitav lugeda, aga sellel pole mingit pistmist normaalse joomisega. Normaalse joomise raamat seevastu selgitab lühidalt, mida peaksid teadma ja rakendama, et olla normaalne jooja.
Raamatus antakse põhijookide kohta inimorganismi ainevahetusepõhised selgitused: kas üldse, mida, miks ja kui palju juua? Neid selgitusi järgides teed tervise, heaolu, ka oma laste jt jaoks parima. Oled haritud, et edaspidi orienteeruda ülepingutatud ärihuvidest sõltuva jookide info vastuolulises maailmas. Normaalse joojana ei lange sa enam vaimselt ja rahaliselt globaalse infoprügimäe joogilainetuste ohvriks. Normaalse sööja ja normaalse joojana saad edaspidi rahulikult ja edukalt tegelda kõigega, mis meeldib ja mida esmatähtsaks pead, sest normaalse sööja ja joojana oled ju normaalne inimene.
Mis on siin veel teisiti? ”Normaalne joomine” analüüsib tarbitavaid põhijooke neutraalselt ja objektiivselt, st kasutab vaid inimorganismi ainevahetusepõhist infot. Sealhulgas ka kõige uuemat teadusinfot ning põhimõttel, et info peab olema korduvalt korralikes rahvusvahelistes juhtivates teadusajakirjades avaldatud teadusuuringutega kinnitust leidnud. See tähendab, et ”Normaalse joomise” hing on puhas nagu emake loodus. Vaba vanadest ja uuematest populistlikest libasõnumitest, libanäidetest (à la revolutsioonilised uudised ja läbimurded; aga Hiinas olevat see kedagi aidanud; see on midagi sellist, mida põhivoolu inimesed ei tea).
Mida veel? Ära karda! Normaalseks joojaks saamiseks pole vaja teada jookide pisidetaile. Seetõttu annabki raamat jookide põhikäsitluse, rõhutades nende biokeemilist koostist, mis mõjutab inimese ainevahetust, ja seega ka tervist.
Normaalsest söömisest-joomisest lähtudes on peatüki lõpus lühisõnumid nii jookide positiivsete kui ka võimalike problemaatiliste toimete kohta. Joogi valmistamise traditsioone ja eri variante pole joomise seisukohalt vaja teada.
”Normaalse joomise” põhitõdede omandajal jääb omandatu alatiseks alles. Kui oled saanud normaalseks sööjaks ja joojaks, tõused sisukate austust väärivate persoonide hulka, sest see on kokkuvõttes ka majanduslikult tulus, nii sinule, sinu perekonnale, suguvõsale kui ka kogu meie ühiskonnale. Olles omandanud normaalse söömise ja normaalse joomise põhitõed, näed, et sinu bioloogilist elu, sinu biokõvaketast, ei suuda enam risustada pidevalt üha agressiivsemalt pealesurutav libainfo ega ka mitmesugused aeg-ajalt toimuvad söömisejoomise tõmblemiskompleksid. Oled muutunud tõepoolest vabaks normaalseks inimeseks!

”Tasakaalustaja” (lühianalüüsid küsimustele, mida on loengutel, seminaridel, koolitustel kõige sagedamini esitatud), Mihkel Zilmer
Mihkel Zilmer on meditsiinidoktor, arstiteadlane, riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija, riiklike teaduspreemiate laureaat, Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor. Ta on arvukate teadusartiklite ja patentide autor ning on kirjutanud üle 20 raamatu (”Meditsiiniline biokeemia”, ”Vitamiinid”, ”Mineraalained”, ”Normaalne söömine”, ”Normaalne joomine”, ”Normaalne abielu ”, ”Inimkeha metabolism” jm). Tema juhendamisel on kaitstud üle 30 doktoritöö, enamik kliinilise fookusega. Teaduspõhise riikliku raamatu ”Eesti toitumis- ja liikumissoovitused” üks põhiautoreid. Üle viiesaja populaarteadusliku esinemise/kirjutise (raadio, kirjutav meedia jm). Protsessi Rajacas (vt rajacas.com) kandur-isik alates selle esimesest lainest (1966). Kirjutanud hulgaliselt laule, näiteks ”Eestimaa (Tuhanded külad)”, ”Armsas Tartus vana ülikool”, ”Ikka lühemaks jääb meie luule” , ”Chrisile” jt. Saanud väärikaid tunnustusi ja auhindu (vt Vikipeedia).

”10 tehismagustajat”, Rando Porosk, Ursel Soomets, Mihkel Zilmer
Tehis on nüüdisaja kultus. Näiteks tehissuhted ehk sotsiaalmeedia. Ka söögilaual on tehisühendid olemas. Sissesöödud tehisühend pole ainevahetusele aga vajalik, tekitades tasapisi probleeme.
Tehismagustaja avaldumise aeg ja mõju sõltuvad kasutushulgast, tarbimise sagedusest ja kestusest. Paralleelselt toimub aga hüsteeriline suhkru materdamine. Eriti usinad materdajad on need, kes teemat ei valda, sest mõnusalt kõditab nende hinge see, et saab näidata ennast ka asjatundjana, internetiharituna, tulihingelise tervise eest võitlejana jne. Kõigist suhkru kohta räägitud rumalustest (neid on aga oi kui palju) on eriline nonsenss lausung, et saate suhkru ju asendada tehismagustajaga või mõne looduspäritolu magusmaitselise ainega.

Märksõnad: toitumine; tervislik toitumine; toiduained; toitained; rasvhapped; rasvad; toiduõlid; loomsed toiduained; marjad; puuviljad; köögiviljad; kaunviljad; teraviljad; vitamiinid; valgud; lipiidid; sahhariidid; söömine; aimekirjandus; magusained; suhkruasendajad; toidulisaained; joogid; joomine
Illustreerinud: Piia Maiste