“Vürtsikas elu” : kuidas vürtsitada toite ja nautida uusi maitseid, ennetada ja ravida haigusi
Toivo Niiberg
Atlex, 2023
152 lehekülge, kõvakaaneline, 24 cm
Märksõnad: vürtsid; maitsetaimed; ravimtaimed; rahvameditsiin; loodusravi; looduslikud ravimid; toidutaimed; taimekasvatus; retseptid; toiduretseptid; nõuanded; eesti keeles
Heas korras raamat. Tellime kirjastusest.
17.50 €
Teadagi ei ole vürtsid ainult toitude maitsestajad, neis on palju ka raviomadusi. Just nendele raviomadustele on selles raamatus suurem rõhk pandud. Vürtside liigne tarbimine ei tule tervisele kindlasti kasuks, samas aitavad just vürtsid vähendada igapäevases toidus soola lisamise vajadust. Liigne soolatarbimine on teadagi üks suuremaid infarkti soodustavaid tegureid. Kõik vürtsid omavahel kokku ei sobi. See on vana kulinaariaalane tarkus, mida tasub meeles pidada. Vürtse tuleb osata toidule lisada – enamik vürtse lisatakse toidule selle valmistamise lõpus või järgselt. Paljusid vürtstaimi saab kasvatada ka koduaias ja toataimena. Raamat püüab anda põgusa ülevaate köömne, mustköömne, koriandri, loorberi, kalmuse, lavendli ja sinepi kasvatamisest. Toataimedena on toodud ära loorberipuu, vanilli, rosmariini, mürdi, ingveri ja musta pipra kasvatamise võimalused. Suhkruasendajatest on põhjalikumalt käsitletud suhkrulehe ja magusa lippia agro-tehnikat.
Jääb üle soovida huvitavaid maitseelamusi, avastusi taimede maailmas ning võimalusi oma tervise parandamisel ja haiguste ennetamisel.