“Purustatud toidumüüdid” : miks meie senised tõekspidamised toidust on enamasti valed
Tim Spector
Pegasus, 2023

288 lehekülge, pehmekaaneline, 140 × 210 mm
Märksõnad: toit; toitumine; tervislik toitumine; toiduained; toiduainetööstus
Tõlkinud: Triinu Lööve

Heas korras raamat. Tellime kirjastusest.

23.50

Tim Spector on teadusuuringute käigus jõudnud šokeeriva tõdemuseni, kui vähe toidu kohta käivatest uskumustest on tegelikult teaduslikult tõestatud. Kas ühte või teist tohib süüa? Kas kala on ülimalt kasulik? Mida arvata kohvist, veganlusest ja toidulisanditest? Kas lapseootel naistel tasub uskuda, mida arstid neile toitumise kohta räägivad? Kas gluteenivaba toit on ka tegelikult tervislik? Kokku 20 müüte murdvas peatükis räägib autor, miks meie senised tõekspidamised toidu kohta on enamasti valed. Ta paljastab, kui vähestel teaduslikel andmetel paljude riikide tervise- ja toitumisalased suunised põhinevad ja mil määral toidutööstus tegelikult neid poliitilisi juhiseid mõjutab. Raamat seab kahtluse alla levinud toitumiskavad ja dieedid, terviseametite soovitused, imeravid ja toidupakendite märgistused ning innustab meid tõsiselt järele mõtlema, kui tähtis on toit meie tervise seisukohalt.

Tim Spector on geneetilise epidemioloogia professor Londoni King’s College’is ja juhib Briti kaksikute registritööd. Arsti ja teadlasena on ta alates 1992. aastast tõestanud, et paljudel tavahaigustel, mida on peetud vananemise ja keskkonnamõjude tagajärjeks, on geneetilised põhjused. Ta on avaldanud üle 600 teadusartikli mainekates ajakirjades, sh Science and Nature’s. Tim Spector on arvukate teaduslike ja populaarteaduslike raamatute autor ja tema tööd kajastatakse pidevalt ka meedias.