“Aiast ja aia tagant” : lilled minu köögis
Heli Kuusk
Estada K, 2013
375 lehekülge, kõvakaaneline
Märksõnad: lilled; ilutaimed; ravimtaimed; maitsetaimed; looduslikud ravimid; rahvameditsiin; toidutaimed; toiduvalmistamine; retseptid; toiduretseptid; nõuanded; eesti keeles
Raamat on läbi müüdud.
Tere! Ehk leidub?
Raamatus on toodud üle 70 erineva õitsva taime, mis ei ole mürgised ja sobivad suurepäraselt kasutamiseks toidus, sealhulgas nii ilutaimi, ravimtaimi ja maitsetaimi, millega kaunistada oma aeda, kui ka valik õitsvaid taimi aia tagant, põlluveerelt ja kraavipervelt ning ka neid, mida tihti umbrohuna välja rohime ja ära viskame. Kõigil raamatus kirjeldatud taimedel on ka raviomadused ja neid on ammustest aegadest kasutatud rahvameditsiinis.
Iga taime juures on toodud värvilised fotod, mis aitavad taime hõlpsasti ära tunda. Taime nimetuse all on toodud tema ladinakeelne nimi ja taime kirjeldus- kui suureks ta kasvab ning millised on lehed, õied ja viljad. Ilutaimede puhul on kirjeldatud vajalikke kasvutingimusi ja toodud konkreetsed nõuanded kasvatamiseks. Metsikult kasvavate taimede puhul on täpselt kirjeldatud taimede kasvukohad. Kõikide taimede puhul on selgitatud, milliseid taimeosi millisel ajal tuleks korjata ja kuidas neid toiduks tarvitada, ning piltlikustamiseks on lisatud ka mõned toiduretseptid. Samuti leiab lugeja iga taime alt kirjelduse, kuidas taime on läbi aegade kasutatud rahvameditsiinis. Lisaks leiab lugeja raamatust hulgaliselt põnevaid ja kasulikke praktilisi nõuandeid. Nii näiteks on kirjeldatud, kuidas saab taimi kasutada aroomiteraapias ning valmistada neist lillevett ja mitmeid kosmeetilisi iluvahendeid. Samuti on ära toodud kasutusvõimalused koduses majapidamises (seebid, küünlad, putukatõrjevahendid jm). Lugeja leiab täpsed retseptid, kuidas valmistada kasulikke ürdisoolasid,-õlisid ja-äädikaid, toodud on näpunäiteid, kuidas võib taimi kasutada maitseküllaste toitude, aga ka keediste ja kompottide valmistamisel, juhiseid lillede suhkrustamiseks ning erinevate õite kasutamiseks toitude kaunistamisel. Lillekimbuvalmistajatele on abiks nõuanded, kuidas ja millistest õitest sättida dekoratiivseid lillekimpe, lisaks ka juhised, kuidas lilli kuivatada nii, et nende dekoratiivsus säiliks.
Raamatu autor Heli Kuusk on oma maalapil Haljalas Saaremaal taimekasvatusega tegelenud juba üle 25 aasta – ainuüksi
köögiviljadest on ta katsetanud enam kui 400 erineva sordi viljelemist! Huvi taimede vastu tekkis autoril puhtalt uudishimust – juba lapsena käis Heli, raamat käes, mööda metsaäärt ja õppis ravimtaimi tundma. Täisikka jõudes tekkis tal soov proovida kasvatamist omal käel ning aastate jooksul laienes sortiment tasapisi – nagu ütleb autor ise, süües kasvab isu!
Aastatepikkuse kogemuse põhjal jagabki raamatu autor soovitusi ja praktilisi nõuandeid.